It’s not often we start a building for one use, and finish it to be another. This client’s partner had originally thought he was getting a gym, but after some thought it made much more sense for the home office to be brought out of the basement and into the garden. After all, nobody spends all of their daylight hours in the gym, and a bright and inspiring garden office workspace is a real luxury, especially for an interior designer like our client.

Pre build

The site chosen for the build was an awkward shape. Our brief was to maximise the available space, and this meant a very unusual bespoke trapezoid shaped building which fitted flush to the rear fence. Here’s a snap of the site pre garden-office, and also a flat birds eye floor plan of the chosen design and dimensions.

The slanted edge of the office building fitted neatly up to the rear fence.

 

Animated design

Once we’d decided on a design, our client was provided with an animated design. This really brings the garden room to life and is a good chance to make any final changes before the build begins. Here is the final animation which our client agreed upon.

Storage solution

The garden office also had to double up as an attractive storage solution as it was to stand in the space previously occupied by the garden shed. Our solution was to extend the garden office to the left, to provide extra space for storage with an external access door with it’s own accessible decking area. This enables it to work as a standalone solution so that the office can be kept locked when not in use.

Our very clever client subsequently installed a neat hanging storage system – a car roof box suspended from roof brackets which could be winched up and down to save space.

 

All in the detail

The beauty of this building really is in the detail! It’s been a while since we have installed such a range of optional extras into a garden room. Whilst this list of added extras looks long, they all serve a purpose and are by no means frivolous.

One additional detail which really sets this garden office apart from others we have built this summer is the eco friendly compost loo, which is an excellent solution where plumbing would be a challenge.

The modern compost toilet. Not what you might remember from your days in the scouts!

Here’s a round up of the garden office spec:

  • Eco toilet – not connected to the waste – compost toilet
  • Climate control, high spec.
  • Sliding patio doors
  • Rear high level window for ventilation
  • Secret storage
  • Skylight 
  • Smart lighting – controlled by smartphone app
  • Doorbell with camera – client can see front door visitors from office
  • Security alarm
  • Cat5 cable for high speed internet
  • Composite decking
  • Downlights
  • External sockets
  • White render front, cement particle board left, right and rear

The finished building

Finished garden office

The finished garden office. A sharp clean white render catches sunlight so well, and contrasts well with the slim charcoal grey UPVC window frames.

 

For a free site survey, or just a chat about your idea contact us here.