A stones throw from Hampton Court Palace, this multi purpose garden room in Esher, Surrey was one of our most straightforward builds ever!

When a client is having their garden landscaped, we are often first on site, and as such are finished before the rest of the hard landscaping and planting is in place. This is because clients often think that it’s better to get ‘the big messy bit’ (aka the garden room) in first, so not to damage the rest of the new garden.

No mess!

This build really is testament to how little disruption a Vivid Green garden room build causes. Our innovative screw foundations (and highly experienced installation team) ensured that this building went up in under two weeks, with no disruption to the gorgeous landscaping around it. We simply removed the old shed and decking and built straight on top of the existing concrete area. Simple!

The site pre build. Already very neat and tidy!

Our client had a fairly clear idea of what she wanted, and we then went on to make a few tweaks. For example, the original design had decking to the left elevation, which we then decided might be too close to the flower borders, which were still fairly immature. We removed the decking from the design and left an open, gravel filled space for the plants to spill out onto.  We went through three designs, and settled on this 6m x 3.5m design.

Hidden storage

To the right hand side of the main room we included a narrow storage area. As the garden room was to replace the shed it was essential to have somewhere to store all of the typical garden bits and bobs, such as DIY equipment. The narrow shape of the storage area conveniently works well as somewhere to practice darts!

Secret storage area on the right hand side of the building doubles up nicely as a DIY and darts zone!

Originally the storage area would extend to the back of the garden studio, but by limiting it to approx 3/4 of the depth, we had space for a  high level window which brought even more light (highlighted with yellow circle below).

Inside-out feeling

To achieve a light and airy feeling we went for a narrow overhang and two slimmer vertical windows on the left elevation of the garden studio. It made sense to ensure that the client could see as much of their gorgeous garden as possible!

Slimline aluminium framed bifold doors opened up the whole space – making it a calming place to work or handy extra space for entertaining guests.

Finishing touches

External up and down lights.

External chrome up-and-down lights were added to the exterior with security sensor, and a single slimline panel heater added to the interior to ensure comfortable use year round.

LED spotlights kept the interior minimalist and modern, and dimmer switches enabled the client to create the perfect ambience day or night.

The building was clad in our natural finish sustainable Western Red Cedar (check out our cladding options here). The client opted for hardwearing laminate indoors, and a composite decking outdoors.

We think the angular modern design suits the garden perfectly. Here’s a shot of the garden studio from the house.

For a free site survey, or just a chat about your idea contact us here.