This garden room with shower in Barnet was a great example of making a design as large as possible without needing to obtain building control sign off, which was 30 square meters.

The client brief was for a TV and games room which was also to double up as a guest space. They had a good idea of what they wanted to achieve, and by a collaborative design process the design evolved to fit their budget.

Groundworks

When we first visited the site, the ground was on three levels. Prior to our works beginning, the client had the ground levelled, and also had waste and water pipes run to site. This was carried out by a landscape contractor, and we were happy to liaise with them to ensure the grounds were prepared correctly.

A hardstanding was created for the garden room so we only had to create small pad foundation points on which to raise the building.

Privacy for family and guests

Doorway to shower room

In order for the games room to also work as an overnight guest space, a shower room and WC were installed. In this picture you can see the door to the shower room on the right hand side. Find out more about our shower rooms here.

For year round comfort, a climate control unit to both heat and cool was included in the design and double sided mirror tint added to the windows. This affords their future guests some privacy, and also makes the room private for the family when they’re relaxing in the evenings.

 

 

Two way mirror tint

External up and down lights were installed to the front of the garden room which added a lovely glow to the cedar at night. The building was finished with a mix of Western Red Cedar and complimented with a fashionable slate grey render, the colour of which was reflected in the composite decking chosen by the client.

Close up of cladding, render and lighting

 

For a free site survey, or just a chat about your idea contact us here.