You’re self employed, you work from home, and business is booming. Trouble is, you’ve outgrown the spare room and you need a private space for meeting with clients – away from the hustle and bustle of home life.

Sound Familiar?

This is the brief we got from our client in Pembury, Kent, who wanted to build a garden office and treatment room to replace an old garage in their back garden.

The client needed a dual purpose garden room. Half of the room needed to be functional day to day office space, and there would also need to be a separate, private space for treatments.

Old shed on site where new building would be

The old shed. We cleared the site which formed the space for the new dual purpose garden office and treatment room. Under the old shed, the concrete slab is visible. Rather than remove it, we reused it.

Professional and convenient

The solution was a two room, medium sized corner studio with additional WC room. The addition of a toilet room meant that the building would work as a standalone space, with no need for clients to use the house. Luckily the waste and drainage was easily accessible at the back of the house, about 5m away.

This is a view from the office room. WC room with sliding door, and the door to the treatment room on the right.

We spent significant time with the client to ensure that there was enough light and that the layout made the most of the space. We designed the build so that the side of the garden room opened out into the prettiest angle of the garden, and so that the office space had the most light throughout the whole year. This is the type of detail that makes a garden room exceptional.

Finishing touches

The client opted for warm, smooth and durable western red cedar cladding, and sliding doors that met on a corner, enabling the office to open right up on balmy summer days.

Other finishing touches included a sink in the office room for making drinks, wall mounted panel heaters, aluminium venetian blinds, and internal sliding pocket doors which were the perfect way to maximise space.

Sink in treatment room

A small sink with under storage was added to the treatment room for hand washing.

Despite the build taking place in November and December, the build took just 3.5 weeks from start to finish, including ground works, plumbing, drainage and final sign off.

Corner windows make for a very light and open design. In this picture you can see that the windows face away from the house for added privacy, and that there is ample room for both the office space and private treatment room.

We were very pleased with the finished project, but don’t just take our word for it. Here’s what our client had to say:

“We are exceedingly happy with our garden room / office. From the very beginning Olly and the team at Vivid Green were focused on providing us with the ideal space to meet our requirements and nothing was too much trouble. We would thoroughly recommend Vivid Green to any potential customers.”

And here’s a run down of the details:

  • Corner Studio
  • 6.5m x 3.86m x 2.6m high
  • Western Red Cedar
  • 2 x wall mounted panel heaters
  • Toilet and sink installation
  • Internal sliding pocket doors
  • Aluminium Venetian blinds in office area
  • Extra sink installed in office area
  • Building control certification
  • Planning permission

For a free site survey, or just a chat about your idea contact us here.