An artist in Hampstead Heath needed a dedicated art studio – and they chose Vivid Green to make it happen.

 

The studio was to be positioned in the courtyard garden of a period building in Hampstead Heath. The brief was simple – the studio was to be in keeping with the house, authentic in design – and importantly – invisible from the street.

Studio from road

Hiding from the Jones’s: This image shows the roof of the artist studio from the street (centre, just above the fence). The roof of the studio slopes down towards the back fence of the clients’ property, shielding the building from the road. The living roof and skylights are also visible here.

Blending in

The client had a very clear idea of what he wanted the building to look like, which was for it to look like it had been there some time. This was achieved by cladding the garden room in Thermowood® which we stained black, the same colour as the fencing and exterior of the main house. (ThermoWood® is a modified wood produced by heat treating Scandinavian softwood  in a kiln at a very high temperature to make it more durable and weather resistant read more about Thermowood® and other cladding options here).

In this case we went one step further to ensure the artist studio truly matched the house. The doors and windows were bespoke frames, made from timber, matching those on the main house, and imported specially from Europe.

Studio from courtyard

The art studio from within the courtyard garden. From this angle you can also see how the wooden windows have been made to match those of the main house.

Build challenges

The ground on the site was sloping – we completed 2 days of groundworks to create a level site, and a short retaining wall was built to hold back the surrounding ground before construction of the studio. The image above shows the new garden room sat the other side of the raised bed had – the new retaining wall hidden under the fence to the right.

Finishing touches

The client chose an engineered wooden floor, which we sanded to give a worn and aged appearance.

No plasterboard or paint were used on for the interiors. Instead, the authentic arty feel was achieved by leaving the SIPS panels bare, and running the electrical cables through industrial style aluminium trunking.

 

Art studio interior

The interior of the art studio. Bare walls and loads of natural light from the large windows and skylight.

In total the build took just three weeks to complete, including ground works!

For a free site survey, or just a chat about your idea contact us here.